Voorwerpen met een verhaal (2D/3D)

Docent: Mariska Schomper

Teken je favoriete, geliefde, mooiste, dierbaarste of een alledaags voorwerp waar je herinneringen aan hebt en plaats het in een omgeving die daarbij past. Voor deze workshop neem je een voorwerp(je) mee waar je al je aandacht aan gaat geven door het na te tekenen en in een omgeving/achtergrond te plaatsen.

Het voorwerp zet je voor je op tafel en je gaat het op ware grootte tekenen als dat op je papier past. Of je gaat het verkleinen als je voorwerp groot is. Of je gaat het vergroten als je bijvoorbeeld een klein sieraad wil tekenen. Als je tekening af is knip je het uit en leg je het even opzij.

Dan maak je op een nieuw vel papier een achtergrond. Dit kan bijvoorbeeld een landschap, een tafel, een behangetje met een patroontje of gewoon mooie kleuren zijn. Het getekende en uitgeknipte voorwerp wordt met een stukje schuim op je achtergrond geplakt zodat het 3D wordt. Dan doe je het kunstwerkje in een vitrinelijstje.

Alle benodigde materialen zijn aanwezig, je hoeft alleen maar een voorwerp mee te nemen. Je kunt ook een foto van een mooie herinnering, een mooi moment meenemen.

Inspiratiebron: Erik Matthijssen

Erik Mattijssen is een Nederlands kunstenaar. Hij houdt heel erg veel van het tekenen en schilderen van voorwerpen. Hij vindt inspiratie in alledaagse voorwerpen en dingen die iets te vertellen hebben over de mensen van wie het is. Hij gebruikt verschillende materialen door elkaar zoals potlood, (olie) pastelkrijt en gouache. Vaak knipt hij voorwerpen uit en plaatst of hangt deze voor zijn tekeningen zodat een 3D effect ontstaat.