Over The Big Draw

The Big Draw begon in 2000 in Groot-Brittannië als een landelijk tekenfestival in de maand oktober, dat in o.a. musea, scholen, buurthuizen werd georganiseerd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal evenement dat in vele landen plaatsvindt. Het doel is om zo veel mogelijk mensen aan het tekenen te krijgen. Mensen die van tekenen houden, maar ook diegenen die denken dat ze niet kunnen tekenen. Tekenen is meer dan een beeldende techniek, tekenen laat mensen beter kijken, zet ze aan het denken en brengt ze samen. “Tekenen is een manier om de wereld te ontdekken, begrijpen, met elkaar te communiceren, diversiteit te vieren en mensen zelfbewust te maken, op welke leeftijd en in welke hoedanigheid dan ook.” (Campaign for Drawing)

Door laagdrempelige, gratis activiteiten aan te bieden nodigen Judith Zwaan en Mariska Schomper mensen uit om mee te doen, en zo ook met buren in contact te komen. Als je allemaal lekker bezig bent met iets praktisch, komen gesprekken ook makkelijker op gang.

In de eerste editie in 2015 van The Big Draw de Baarsjes hebben 80 mensen gewerkt met allerlei verschillende materialen in Galerie Ei en het achterliggende atelier.

Tijdens de tweede editie in 2016 werd gewerkt naar een spectaculair eindresultaat: een grote plattegrond/maquette, (ca. 6 x 7 meter) met straten in de buurt waarop tekeningen, tekstjes en papieren 3D bouwwerkjes de buurt vullen. Hierbij ging het om de beleving van de buurt, niet om de precieze locatie. Deze editie plaats in de grote zaal van Gebouw Westerwijk aan de Admiraal de Ruijterweg.

In 2017 was het thema: Handen. Op allerlei manieren ging men aan de slag met de eigen handen. Het maken van een (sur)realistische tekening, geïnspireerd door voorbeelden uit de beeldende kunst, een omtrek van je hand versierd als een henna-tatoeage, of een afdruk maken en onderzoeken wat de lijnen en vormen in je handen vertellen met behulp van boeken over handlijnkunde. Het was een gezellige dag in Buurtkamer de Bestevâer aan de Jan van Galenstraat. Onderstaand filmpje geeft een impressie van The Big Draw in De Baarsjes 2017.

In 2018 pakten vond plaats in het prachtige grote café van MidWest aan de Cabralstraat. Het thema was ‘Een lokale portrettengalerij’. Een heel weekend waren er gratis inloopworkshops met verschillende materialen en technieken om een zelf portret te tekenen of een buurtgenoot of geliefde te portretteren. Ook waren er 15 professionele kunstenaars uit de buurt aanwezig om buurtbewoners te portretteren. Het optreden van singer-songwriter èn buurtbewoner Josephine Zwaan op zondagmiddag creëerde een bijzondere, intieme sfeer.  Alle portretten werden direct geëxposeerd op een speciaal daarvoor vervaardigde wand. De expositie was de week na The Big Draw nog te bezichtigen in Midwest.

Een sfeerimpressie van 2018:

In 2019 vond The Big Draw weer plaats in Midwest met uitstapjes naar buiten. Thema: De Wondertuin. Deze keer waren onze inspiratiebronnen de natuur in De Baarsjes en de natuur in de beeldende kunst. Met o.a. een rondleiding en workshop in The Miracle Garden, het kunstproject van beeldend kunstenaar en Baarsjesbewoner Elspeth Diederix in het Erasmuspark.

In 2020 stonden we voor de uitdaging het festival coronaproof te organiseren. Een festival mochten we het eigenlijk niet noemen, want festivals waren verboden. Het werd een weekend met acht workshops met een maximaal aantal deelnemers per workshop en aanmeldingen vooraf. Iedereen op 1,5 meter afstand en aan aparte tafels met eigen materiaal. Pauzes voor veilig wisselen tussen de workshops. Alleen lopen in de ruimte met een mondkapje op. Aan de ene kant van het gebouw er in, aan de andere kant van het gebouw er uit. We merkten dat er enorme behoefte was aan een culturele activiteit want de workshops zaten in een mum van tijd vol! De gezelligheid van de voorghaande jaren probeerden we er in te houden door het verbindende thema Aan tafel! en de sfeervolle wandschildering waarop werken van deelnemers geprikt werden zodat degenen die na hen kwamen ze ook konden zien.

Voor meer informatie en foto’s van de voorgaande jaren, zie de desbetreffende pagina’s.