Kunstenaars

Aan The Big Draw in De Baarsjes 2018 werkten 17 kunstenaars mee. Judith Zwaan en Mariska Schomper, beiden ook docent beeldende vorming, organiseerden het festival en begeleidden de workshops voor bezoekers tijdens het festival. Kunstenaars die wonen of werken in de buurt, Annemarie Vink, Astrid Oud, Baukje Duijn, Berni van Gils, Bram Stoof,  Domenique Himmelsbach, Fennanda Eleveld, Gaïd Ombre, Linda Rusconi, Maartje Jaquet, Margot Verhoeven, Noor Yousfi, Rini Brakkee, Samma Mutsaers en Saskia Lensink, tekenden en schilderden portretten van bezoekers tijdens het festival. Hieronder zie en lees je meer over hen.

Annemarie Vink“Ik teken graag portretten van een gedeelte van iemands gezicht, het worden meestal tekeningen die onaf lijken. Er blijft veel onafgebeeld, dat vind ik spannend en mooi in het beeld, maar ook inhoudelijk kloppend. Houding, kleding, of hoe iemands haar zit zijn vaak de aanleiding voor mij om een ‘portret’ te maken. Ook de achterkant van een persoon is vaak onderwerp in mijn werk.”

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Astrid Oud (Studio Toveraap) studeerde Tekenen en schilderen en kunstgeschiedenis aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is maker, illustrator, muralist en handletteraar.
www.studiotoveraap.nl

 

Baukje Duin is beeldend kunstenaar en woont in de Baarsjes , op dit moment is zij bezig met het project Kop & Pui. Ze schildert alle ondernemers rond de Jan Evertsenstraat en hangt ‘hun kop’ in de pui. De eerste 60 koppen zijn nog te zien tot eind november in de pop-up Jan Evertsenstraat 31-33.
Dit project is ontstaan vanuit de behoefte van Baukje om haar kunst te verbinden met mensen en het ambacht te tonen in haar directe omgeving. De techniek die gebruikt wordt bij het schilderen van de koppen is aquarel. “Bij aquarel je niet makkelijk corrigeren, wat me dwingt om het toeval toe te laten in de ontmoetingen. Iedere keer verloopt het anders; ik heb er geen controle over. Ik probeer de sfeer vast te leggen in een impressie en niet per se een gelijkenis te treffen.”
http://www.baldegunda.com

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Berni van Gils is portretschilder en kunstdocent. Zij geeft met veel plezier les aan zowel leerlingen van het Geert Groote College Amsterdam als aan volwassenen. “Tekenen en schilderen start met leren kijken, bij de Big Draw is het geweldig dat zoveel mensen tegelijk aan het kijken en tekenen zijn!”
Zin om nog beter te gaan leren tekenen? Berni heeft nog plek voor een enkele leerling.http://www.bernivangils.com

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Bram Stoof woont in Amsterdam en heeft zijn atelier in De Baarsjes. Naast zijn werk als kunstschilder geeft hij les, onder andere in modeltekenen. Bram oefent zowel de olieverf- als de aquareltechniek uit, en schildert stillevens, landschappen en portretten. Hij is lid van de Hollandse Aquarellisten Kring en exposeert met regelmaat. Werk is opgenomen in publieke en particuliere verzamelingen.
http://www.bramstoof.nl

 

Domenique Himmelsbach de Vries, sociaal kunstenaar, zet de “prima mens” op een voetstuk, opent populistische webwinkels en documenteert ongedocumenteerden in zijn project Paper Monument for the Paperless. Met zijn frisse blik en denken voorziet hij actuele, sociale, culturele en maatschappelijke vraagstukken van inspiratie en geeft nieuwe perspectieven en antwoorden op een persoonlijk niveau. In 2010 studeerde hij af als social designer aan de post graduate No Academy, Laboratory for Art & Society in Amsterdam. Daarvoor studeerde hij af als autonoom beeldend kunstenaar aan ArtEZ Zwolle.
www.himmelsbach.nl

 

Fennanda Eleveld studeerde af aan de Gerrit Rietveldacademie in tekenen, schilderen en grafiek. Zij maakte de afgelopen jaren imaginaire landschappen (schilderijen, tekeningen en collages) van traditionele landschapselementen als rivieren, bergen en stenen, zee en horizon. Sinds 2017 verschenen er figuren en portretten in deze tot dan toe door mensen verlaten mythische gebieden. Er ontstonden nieuwe samengestelde (droom)beelden in inkt en collages. Vanuit intuïtie kwamen figuren en portretten van oerbeelden tot leven. Zij herinneren ons  aan wie wij mensen ten diepste zijn: kwetsbare wezens.  Er ontstonden archetype-achtige figuren, zoals de dromende vrouw. In deze mensbeelden zijn universele betekenissen te vinden.  Ze maken symboliek zichtbaar en zoeken naar iets wat groter is dan wij van ons zelf oppervlakkig kunnen waarnemen. Een uitdrukking  van  het echte èn van het theatrale dat zich in ons mensen voordoet in contact met de wereld. Als zij portretten maakt, zoekt zij naar dat soort betekenissen.

http://www.fennandaeleveld.nl/

 

Gaïd Ombremaakt schilderijen en bronzen beelden met een nostalgische twist. Mensen staan in haar werk centraal. Ze werkt vanuit haar atelier in de Baarsjes waar ze ook haar eigen galerie heeft: Salon West. Met veel liefde maakt ze ook portretten in opdracht.
www.gaidombre.com en www.salon-west.nl

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Linda Rusconi is een Amsterdamse beeldmaker en studeerde in 2008 af aan de Hogeschool van de Kunsten in Amsterdam. Ze werkt als illustrator, kunstenaar, portrettist en gastdocent.  In haar beeldend werk vertaalt ze haar omgeving naar beeld. Met welk materiaal ze ook werkt, het uit zich altijd in een tekening. Schilderen is acrylverf en een kwast gebruiken. Maar tekenen is een manier van kijken. Linda tekent met een kwast, kroontjespen en potlood. Tekenen is een vorm van meditatie. Tijdens het tekenen verdwijnen gedachten en gaat ze helemaal op in haar onderwerp. Het is een manier om contact te leggen met de omgeving. Hoe langer je naar iets kijkt, hoe meer je ziet. Ze heeft een voorliefde voor het tekenen van architectuur en mensen.
http://www.lindarusconi.nl/

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Maartje Jaquet is beeldend kunstenaar. Ze werkt in verschillende media (video, collage, fotografie, teksten). Als tekenaar/schilder werkt ze meestal met een zwarte pen direct op het op papier, vaak aangevuld met aquarel. Haar hoofdonderwerp is: Amsterdamse mensen. Op straat, in de openbare ruimte. Met een minimum aan lijnen en kleuren toont ze de emotie van een persoon, de sfeer op dat moment en in die situatie. Het gaat haar om de menselijkheid van ieder individu. Ongeacht hoe we eruit zien, waar we in geloven, hoe oud we zijn, op wie we verliefd worden: wij zijn allemaal mensen. Niet meer en niet minder.
Ze maakt tekeningen voor twee tijdschriften: Argus en Z! (de Amsterdamse daklozenkrant).

http://www.maartjejaquet.nl

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Margot Verhoeven“Ik ben kunstenaar en leer mensen tekenen & schilderen. Ik teken elke dag. Voor mijn werk en omdat ik er blij van word. Het geeft rust in mijn hoofd en ik vind het leuk om mooie dingen te maken. ‘Leer tekenen & word gelukkig’ is mijn slogan, een beetje met een knipoog want er zijn natuurlijk meer dingen waar je gelukkig van wordt. Maarja, tekenen is nu eenmaal mijn ding en ik zie in mijn lessen dat anderen er ook gelukkig van worden dus het werkt!
Mijn lessen geef ik in mijn atelier in de Baarsjes. Voor meer info: www.margotverhoeven.nl

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Noor Yousfi: “I think the ability to make this world a little more beautiful and less painful is what motivates me to hold my brushes and paint… It is the feeling you get when you do what you love and whenever you love… I call it the harmony of the perfect moment” https://www.instagram.com/noor_yousfi

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Rini Brakkee woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeldende Kunst. Ze is geïnteresseerd in existentiële crises en de vreemde dingen die mensen doen om daar een ​​oplossing voor te vinden. In haar kunst onderzoekt ze paradoxale concepten zoals “kiezen om te geloven”, “introspectie” of “betekenis geven”. Ze maakt schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, video, tekst en collage. Haar werk wordt regelmatig tentoongesteld. Momenteel werkt ze aan een reeks miniaturen over mondiale problemen zoals plasticvervuiling en overbevolking.
Rini Brakkee is eigenaar van een atelier voor creatieve cursussen en workshops en tentoonstellingen in de Baarsjes: Groeten van Marc. Ze deelt graag haar kennis en enthousiasme voor tekenen, schilderen, knutselen en poëzie met haar studenten. Bezoek de website: http://www.groetenvanmarc.nl

 

Samma Mutsaers“Deze Big Draw is een mooi verlengstuk van waar ik mee bezig ben als kunstenaar: live portretten maken op markten. Tevens geef ik diverse workshops kleien, timmeren en schilderen op scholen en in het Vondelpark.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Saskia Lensink is afgestudeerd aan de Wackers Academie. Ze heeft een atelier in Galerie De Stoker aan de Witte de Withstraat 124. Hier organiseert ze het inloopatelier model en cursussen portretschilderen en workshops bloemen schilderen en modeltekenen.
Ze tekent en schildert mensen bij voorkeur naar levend voorbeeld. Ook bij landschap, tuinen en bloemen geeft ze voorkeur aan ‘en plein air’ schilderen. Kleur en expressie zijn erg belangrijk in haar werk. Ze werkt bij voorkeur projectmatig. Op dit moment is ze bezig met de projecten Groen Amsterdam, Tramlijn 10 en Molens in en rond Amsterdam.
Saskia gebruikt verschillende materialen: aquarel, inkt, olieverf, kleurpotloden en gouache. Tijdens de Big Draw maakt ze portretten op (gekleurd) papier of karton op A4 formaat met kleurpotlood en gouache, dit materiaal leent zich vor een redelijk snel en kleurrijk portret. Je kunt het portret, na het maken van een foto, meenemen.
Voor meer informatie over het inloopatelier, cursussen of haar werk, neem contact met haar op: artsas@xs4all.nlwww.saskialensink.com, Facebook: @SaskiaLensinkArt of @SchildereninDeStoker.

Deze slideshow vereist JavaScript.