Inspiratiebronnen

Een van de inspiratiebronnen voor deze editie van The Big Draw in De Baarsjes 2021 is het project La vie des gens van beeldend kunstenaar Martin Jarrie (2013). Voor dit project portretteerde hij vijftien bewoners van een buitenwijk van Parijs en een voorwerp dat hen dierbaar was. Een schrijver tekende hun verhalen op en deze werden samen met de schilderijen uitgegeven in een boek. Alle originele schilderijen waren in 2020 te zien in Museum Belvedère in Heerenveen.

Geïnspireerd door La Vie des Gens van Martin Jarrie kwamen we op het idee bewoners zelf meegebrachte voorwerpen te laten tekenen of schilderen, waar ze aan gehecht zijn of waar voor hen een mooie herinnering aan is verbonden. Door twee tekeningen en schilderijtjes te combineren ontstaan setjes van twee afbeeldingen die we gedurende het Big Draw weekend en daarna exposeren. Zo worden buurtbewoners van verschillende leeftijden via hun werkstukken aan elkaar gekoppeld. Voor alle workshops hanteren we een vierkant formaat, dat refereert aan de vierkante kaartjes van het geheugenspel Memory.

We gingen op zoek naar meer inspirerende voorbeelden van kunstenaars die werken naar aanleiding van voorwerpen. Een in De Baarsjes gevestigde kunstenaar is Annemarie Vink. In haar werk legt zij onder andere de schoonheid van voorwerpen, momenten en herinneringen vast.

Een andere Nederlandse kunstenaar: Erik Mattijssen. Hij schildert voorwerpen uit zijn jeugd, maar schildert ook kleurrijke interieurs, waarbij soms uitgeknipte figuren aan draadjes voor de compositie hangen.

Ook de Canadese Hilary Pecis schildert voorwerpen en grote kleurige interieurs:

De Amsterdamse kunstenaar Jan Rothuizen legt juist zonder kleur en met tekst voorwerpen en herinneringen vast in het moment:

Ook het werk van Klaas Gubbels is een bron van inspiratie door de eenvoud en het gebruik van o.a. druktechnieken:

Tijdens de workshops laten de docenten, die zelf overigens ook allen kunstenaar zijn, werk zien van verschillende professionele kunstenaars. De workshops zijn gevarieerd en voor kinderen, jongeren en/of volwassenen. Eind september wordt het definitieve programma bekend.


Inspiratiebronnen 2020

In de geschiedenis van de beeldende kunst zijn al eeuwenlang werken gemaakt rond het thema eten. Samen aan tafel zitten, gedekte tafels, eetgerei, voedsel als object of als materiaal, op vele manieren werden en worden kunstenaars geïnspireerd door dit thema. Wij willen de deelnemers ook inspireren anders naar eten te kijken, en het plezier van het werken naar aanleiding van dit thema te laten ervaren.

Scherven van oud porselein en keramiek, gevonden bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn, zijn de inspiratiebron voor de workshop ontwerp een dessin voor een tafelkleed onderleiding van kunstenaar/docent Baukje Duin.


Inspiratiebronnen 2019

Beeldend kunstenaar en Baarsjesbewoner Elspeth Diederix geeft de ene dag een presentatie over haar werk, met name over The Miracle Garden in het Erasmuspark. Op de andere dag neemt zij een groep bezoekers mee voor een wandeling naar The Miracle Garden voor een rondleiding. Ter plekke kan ook getekend worden. De tuin is in het najaar anders dan op deze foto’s in het voorjaar maar ook dan erg mooi en inspirerend.

Ook de Natuurtuin De Slatuinen wordt bij het evenement betrokken. Mensen kunnen daar op zondag zelf of onder begeleiding heen gaan om te tekenen.

Natuurtuin de Slatuinen

De Wondertuin
De tekeningen en andere werkstukken die worden gemaakt tijdens het weekend worden direct geëxposeerd. Judith Zwaan en Mariska Schomper beschilderen als startpunt hiervoor een wand die ook samen met deelnemers vormgegeven gaat worden. Inspiratiebron is o.a. het werk van David Hockney (1937) en Henri Rousseau (1844-1910).

Inspiratiebronnen uit de beeldende kunst, waar tijdens The Big Draw aandacht aan wordt besteed, zijn o.a.: bloemstillevens uit de 17e eeuw, botanische tekeningen van Maria Sibylla Merian (1647-1717) en illustraties van E. Haeckel (19e eeuw), en het werk van Georgia O’Keeffe (1887-1986) dat zich op de rand van figuratief en abstract begeeft.

InitiatiefnemerJudith Zwaan maakt zelf tekeningen in de natuur met houtskool en pastelkrijt, en heeft ervaring met lesgeven aan volwassenen, jongeren en kinderen in het werken met de natuur als inspiratiebron.

De wondertuin die tijdens het weekend ontstaat bestaat niet alleen uit tekeningen: er wordt ook gewerkt met karton en andere materialen om een 3D effect te krijgen. Hieronder een mini pop-up wondertuin gemaakt door een groep kinderen van 6 tot 9 jaar.


Inspiratiebronnen 2018

Tijdens The Big Draw in De Baarsjes 2018 zijn er 15 professionele kunstenaars bij tourbeurt aan het werk in de ruimte. Hun stijlen en manieren van werken zijn heel divers en laten zien dat er geen vaste regels zijn voor het maken van een portret. Materiaal, techniek en kleur, de keuzes die je maakt bepalen het beeld dat je van iemand laat zien.  Inspirerend is natuurlijk ook om het plezier in tekenen en schilderen te zien!

Naast het thema portretten, was een bijkomend thema: duurzaamheid. Hoe kun je afval gebruiken als materiaal om mee te werken? In de workshops werd geëxperimenteerd met het hergebruik van afvalmateriaal als ondergrond voor een tekening of schilderij. Zo kon je tekenen en schilderen op karton, oud papier en blikjes, of met gebruikt cadeaupapier een lijst maken.

Kim Alsbrooks is een Amerikaanse kunstenares die honderden negentiende-eeuwse portretjes schilderde op platgereden blikjes die ze van straat opraapte. Haar werk is een van de inspiratiebronnen voor deze editie.

Tijdens het festival waren op een groot scherm meer filmpjes te zien van internationale kunstenaars die vertellen over hun werk. Hier kun je ze nog eens rustig terugzien:

Verder zochten we op internet naar voorbeelden van portretten op karton of oud papier:

In de workshop ‘Letterportretten’ kun je een portretje tekenen en schilderen op pagina’s van afgeschreven boeken. Ook geschikt voor kinderen!

Verder kan er de hele dag met verschillende materialen vrij gewerkt worden op karton, oud papier en blikjes, maar ook op tekenpapier en pastelpapier.

Deelname aan de workshops is gratis!


Inspiratiebronnen 2017

Voorbeelden uit de beeldende kunst

Beeldend kunstenaars uit alle tijden gebruikten handen als oefenmateriaal om te schetsen, of als inspiratiebron voor een kunstwerk, zoals deze handen van Leonardo da Vinci, Michelangelo en de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher.

420px-Hands_Leonardo_(Windsor_Castle)
The_Creation_Michelangelo
Tekenende-Handen
Hand-met-Spiegelende-Bol-712x1024

 

Voorbeelden uit de kunsteducatie

Kunstenaar-docent Mariska Schomper werkte in haar lessen met een opdracht, waarin de hand een tekst half bedekt. Alsof je net een geheime brief aan het schrijven bent en er komt iemand de kamer binnen – je legt gauw je hand erop!

mari1
maris3

 

Voorbeelden van handversieringen

De hand van Fatima, ontwerpen voor henna-tatoeages, inspirerende voorbeelden van body art.

hand Fatima
735a49accc1e32e421e099ac6a12ff61 copy
bbb699fed55e4046f933b104ecadf64d
4b431d681d736b87be8b341fce4d095e
3b57e7080403b61e65cd27bce0d48173--venice-henna-hands
Eid-ul-Fitr mehndi

 

Handafdrukken

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen bezocht een handlezeres en schreef haar bevindingen in een tekening met zijn handafdrukken. De tekening publiceerde hij in zijn Zachte Atlas van Amsterdam (2009).

Handen Drawings De-Zachte-Atlas-van-AMS-

 


 

Inspiratiebronnen 2016

Jenni Sparks

Jenni Sparks is o.a. illustrator, ontwerper en kaartenmaker. Zij komt uit een klein plaatsje aan de kust van Zuid West Engeland maar is nu gevestigd in Londen. Zij tekent en schrijft met de hand enorme kaarten, vaak in opdracht.
http://jennisparks.com/

Jan Rothuizen

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen wandelt over de hele wereld door steden. Tijdens deze wandelingen noteert hij wat hij ziet, denkt en voelt. Het levert plattegronden op die niet alleen een verslag zijn van wat er is, maar die ook laten zien hoe hij, of zijn gezelschap, de stad ervaart.

Saul Steinberg

Saul Steinberg (1914 – 1999) was een Roemeens-Amerikaans tekenaar die vooral bekend was vanwege zijn cartoons in The New Yorker. Misschien wel zijn bekendste tekening is die van de wereld gezien van af de 9th Avenue van New York, waarmee hij de beperkte wereldvisie van de bewoners van de grote stad laat zien.

Grayson Perry

De Britse kunstenaar Grayson Perry is vooral bekend om zijn keramiek (met o.a. maatschappijkritische teksten) en zijn verschijning in zelfontworpen jurken. Hij maakt echter ook kaarten, met tekeningen en teksten: hiervoor gebruikt hij traditionele technieken als etsen en fotogravure en leent hij de stijl en belettering van de cartografie uit de 16e en 17e eeuw. Maar in plaats van locaties laten zijn kaarten bijvoorbeeld psychologische situaties of stemmingen zien, zoals Geluk, Cliché en Slechte Manieren.