2019

Het thema voor 2019:

De Wondertuin

The Big Draw in de Baarsjes organiseerde voor de vijfde keer op rij het jaarlijkse tekenfestival voor de buurt! Een weekend lang tekenen, ontmoeten en genieten, gratis tekenworkshops voor Baarsjesbewoners van alle leeftijden en een expositie van al het gemaakte werk in een fantastisch natuurkunstwerk als afsluiting!

Deze keer waren onze inspiratiebronnen de natuur in De Baarsjes en de natuur in de beeldende kunst. Met het thema De Wondertuin besteedden we onder andere aandacht aan The Miracle Garden, het kunstproject van beeldend kunstenaar en Baarsjesbewoner Elspeth Diederix. Voor dit project legde zij een unieke bloementuin aan in het Erasmuspark. Elspeth gaf tijdens The Big Draw  een rondleiding  in de tuin. En uiteraard kon er getekend worden!

Natuurtuin De Slatuinen is een andere bijzondere plek in onze buurt waar je van de natuur kunt genieten. Ook daar kon je tijdens The Big Draw heen om te tekenen.

De centrale locatie was net als vorig jaar het café van MidWest, dat garant staat voor een goede sfeer. De voormalige schoolpleinen van dit bijzondere gebouw zijn de afgelopen jaren getransformeerd in tuinen waar geëxperimenteerd wordt met onder andere bijenhouden, lease-kippen en regenwateropvang.

Naast tekenen naar de waarneming is natuurlijk ook de verbeelding belangrijk. Het thema de Wondertuin gaat ook over de natuur in ons hoofd, onze herinneringen, het paradijs, het creëren van iets moois, een plek waar je rust en inspiratie kunt vinden.

Je kon het hele weekend binnenlopen om te komen tekenen, verschillende technieken uit te proberen in workshops, en je bijdrage te leveren aan het ‘gesamtkunstwerk’ de Wondertuin, dat na het weekend nog enige tijd geëxposeerd werd. Er waren inspiratiebronnen aanwezig in de vorm van echte bloemen en planten, maar ook projecties en boeken over beeldende kunst geïnspireerd op de natuur.

Fotoverslag The Big Draw in De Baarsjes

Wat was het weer een mooi weekend. Naast de workshops en het vrij tekenen en schilderen waren er deze keer ook buitenactiviteiten. Hieronder een verslag in foto’s:

Zaterdag 5 oktober

In de ochtend was de eerste activiteit de workshop Bloemen tekenen met houtskool en pastelkrijt onder leiding van Judith Zwaan. Voor de eerste 50 bezoekers van de zaterdag waren er goody bags, met een schetsboekje en tekenspulletjes!

In de middag gaf beeldend kunstenaar Elspeth Diederix, een lezing over haar werk en met name het project The Miracle Garden. Voor dit project legde zij een bijzondere bloementuin aan in het Erasmuspark. Lees meer over het project op http://www.themiraclegarden.nl. Daarna was een een teken- en schilderworkshop onder leiding van Baukje Duin in The Miracle Garden.

Later in de middag was er de workshop De Speelse Tuin met Matisse, onder leiding van Rini Brakkee. Tekenen, knippen en plakken geïnspireerd door de knipsels van Henri Matisse. En de hele dag werd er doorlopend ook vrij getekend door bezoekers van alle leeftijden, met prachtige bloemen ter inspiratie.

zondag 6 oktober

Zondag begon de dag met een rondleiding in The Miracle Garden in het Erasmuspark. Belangstellenden trotseerden de beginnende regen. Helaas werd de regen heviger en ging de workshop in de Tuin van Jan niet door. Later in de middag was er wel een klein groepje in Natuurtuin Slatuinen voor een rondleiding en een workshop onder leiding van Baukje Duin. Gelukkig beschikt de Natuurtuin over een leslokaal, zodat er ook droog gewerkt kon worden. Ondertussen waren er in Midwest ook weer workshops: 3D blemen maken onder leiding van Judith Zwaan, en Tuinbeestjes maken onder leiding van Rini Brakkee.

Als afsluiting van de dag was er een optreden van Josephine Zwaan. Haar gevoelige Nederlandstalige liedjes verhoogden de sfeer. Na twee sets gespeeld te hebben introduceerde zij een door haar gecoacht jong talent uit de buurt, Nelle Engelsma die ook een nummer zong.